Ιατρικές Απόψεις

ΤΙ ΛΈΝΕ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΊ ΓΙΑ ΕΜΆς

Η γυμναστική με μηχανήματα υδραυλικής αντίστασης φαίνεται να παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα. Η ομαλή ροή στην κίνηση και η απουσία «κλασικών» βαρών μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού, ενώ η αλλαγή της αντίστασης ανάλογα με το ρυθμό της άσκησης εξασφαλίζει τη δυνατότητα εκγύμνασης για όλα τα επίπεδα. Παράλληλα η παρουσία αντίστασης και στις δυο κατευθύνσεις, γυμνάζει ταυτόχρονα περισσότερες από μια μυϊκές ομάδες. Τα γυμναστήρια Curves διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία σε μηχανήματα υδραυλικής αντίστασης, τα οποία χρησιμοποιούμενα στη μορφή της κυκλικής άσκησης, προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε μόλις 30 λεπτά άσκησης, για ενδυνάμωση, σύσφιξη, απώλεια βάρους και καρδιοαναπνευστική βελτίωση.

Ασθενής μου με μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, μετά από ατύχημα, υπέφερε και από μετατραυματική αρθρίτιδα. Μετά από έξι μήνες άσκηση στα Curves είχε θεαματική βελτίωση των προβλημάτων της ! Ξεκίνησα και εγώ το πρόγραμμα Curves δοκιμαστικά για ένα τρίμηνο , δεδομένου ότι η μέχρι τότε εμπειρία μου σε διαφορά γυμναστήρια ,δεν κράτησε μεγαλύτερο διάστημα! Αυτο που μου άρεσε ιδιαίτερα στα Curves ,είναι η γρήγορη εναλλαγή ασκήσεων και οι ευεργετικές διατάσεις όλα μεσα σε 30 λεπτά, σε ένα χώρο ευχάριστο ,φιλικό και ζεστό ! Εκτός από την ευεξία που μου προσφέρει το πρόγραμμα και την βελτίωση του βασικού μεταβολισμού, απαλλάχτηκα από τις συχνές υποτροπές οσφυοισχιαλγιας που με ταλαιπωρούσαν!

Πολλές φορές νιώθουμε ότι απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να κουβαλώ τα ψώνια, να πάρω αγκαλιά το παιδί, να ανέβω τις σκάλες φαντάζουν δύσκολες. Η αιτία είναι η καθιστική ζωή! Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι μέτριας προς έντονης φυσική δραστηριότητα θα έπρεπε να αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας όλων. Πρόσφατη ανακοίνωση του Αμερικάνικου Κολλεγίου της Αθλητιατρικής  αναφέρεται στα δεδομένα που σχετίζουν την παρατεταμένη καθιστική ζωή με προβλήματα υγείας όπως ο Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά προβλήματα και πρόωρη θνητότητα. Οι νέες συστάσεις προτείνουν ότι για βελτίωση της υγείας του ένας ενήλικας χρειάζεται αθροιστικά τουλάχιστον 150 με 300 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης ή 75 με 150 λεπτά έντονης έντασης αεροβική άσκηση.

Τα καλύτερα σχήματα φυσικής δραστηριότητας είναι αυτά που οι άνθρωποι μπορούν και θα συνεχίσουν να κάνουν στη διάρκεια του χρόνου. Τα Curves είναι ένα από  αυτά τα σχήματα και μπορούν να εξασφαλίσουν αεροβική άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση σε μόλις 30 λεπτά.

Πως δουλεύουν; Τριάντα λεπτά κυκλικής γυμναστική διαμοιρασμένα σε  μηχανήματα με υδραυλικές αντιστάσεις και καρδιαγγειακές ασκήσεις (ασκήσεις που αυξάνουν τον καρδιακό παλμό και τον αριθμό των αναπνοών). Ο εξοπλισμός των Curves λειτουργεί με την υδραυλική αντίσταση. Έτσι όσο πιο δυνατά και γρήγορα πιέζει κάποιος το μηχάνημα τόσο μεγαλύτερη αντίσταση προσφέρει το μηχάνημα. Επίσης, τα μηχανήματα αυτά γυμνάζουν διαφορετικές ομάδες μυών κατά την καμπτική και εκτατική φάση της άσκησης. Για παράδειγμα όταν κάμπτεις τον δικέφαλο μυ στο μηχάνημα νιώθεις την αντίσταση στο δικέφαλο, ενώ κατά την έκταση του νιώθεις αντίσταση στον τρικέφαλο. Σε κάθε άσκηση γυμνάζεις 2 διαφορετικές ομάδες μυών, με αποτέλεσμα να εξοικονομείς χρόνο. Τα Curves σωστά προτείνουν τουλάχιστο 3 προπονήσεις την εβδομάδα και ιδανικά να συνδυάζεται με άλλες αεροβικές δραστηριότητες, όπως περπάτημα, μέσα στην εβδομάδα. Με τον υδραυλικό εξοπλισμό των Curves ο αθλούμενος επιτυγχάνει τα οφέλη της μυϊκής ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με ασφαλή κίνηση που προσφέρει επαρκή εκγύμναση και ταυτόχρονη προστασία των αρθρώσεων. Και όλα αυτά σε 30 λεπτά.

Όπως προαναφέρθηκε ιδανική είναι η γυμναστική που μπορεί να κάνει και να συνεχίσει να κάνει κάποιος. Τα στενά χρονικά περιθώρια του σύγχρονου τρόπου ζωής , αλλά και η αποτελεσματικότητα των Curves τα καθιστά  μια πολύ καλή επιλογή.